Het scheerapparaat schoonmaken en onderhouden

Het scheerapparaat schoonmaken en onderhouden is iets wat goed bij moet worden gehouden, het heeft een enorme invloed op de werking van het het scheerapparaat. De meeste scheerapparaten werken met oscillerende messen die heen en weer bewegen en zo het onnodige haar verwijderen, dit systeem kan ook wel eens verstoppingen veroorzaken en het zal regelmatig schoongemaakt moeten worden. Ook om hygienische redenen is het verstandig om het scheerapparaat vaak en goed bij te houden, het vergroot ook de levensduur van het apparaat.

borsteltje

Het scheerapparaat schoonmaken en onderhouden: Hoe en hoe vaak?

Het is van groot belang dat het scheerapparaat regelmatig schoon word gemaakt, voorkeur heeft om het scheerapparaat (minstens) na elke 3e scheerbeurt even goed te reinigen. Sommige scheerapparaten, zoals de CoolTec Ct2cc, hebben een clean & renew dockingstation, het scheerapparaat word hier in het docking station volledig gereinigd door middel van alcohol. Andere scheerapparaten zijn volledig afspoelbaar, zoals de Philips Shaver 5000 serie S5510 45, deze kan door de gebruiker onder de kraan worden gehouden, zodat het meeste afval word verwijderd. Verstandig is ook om de mesjes te verwijderen en het “aanstuur” mechaniek te reinigen met een schoonmaakborsteltje. Haren en vuil zijn meestal de grote boosdoeners bij defecten aan scheerapparaten, bij slecht onderhoud ontneem je de effectiviteit en kracht van een goed scheerapparaat. Zorg ervoor dat bij het verwijderen van de scheerkoppen er geen schade word gemaakt, probeer voorzichtig te werk te gaan. Na het schoonmaken is het raadzaam om de metaaloppervlakken en het aanstuur mechaniek in te smeren met de bijbehoren olie en/of smeermiddelen.

braun cruzer 4 scheerapparaatgids 2

Het scheerapparaat schoonmaken en onderhouden: Tips

  1. Neem voor gebruik van het scheerapparaat altijd de handleiding door, zorg er voor dat alle basisfuncties bekend zijn. (ook vanwege veiligheidsrisico’s)
  2. Wanneer de gebruiker overstapt van scheermesjes naar een scheerapparaat (of gaat beginnen met scheren) dan zal de huid moeten gaan wennen, de huid moet zich aanpassen aan de manier waarop een elektrisch scheerapparaat het haar verwijderd. Verstandig is om de eerste weken dagelijks te scheren.
  3. Zorg altijd voor een schoon scheerapparaat; wij raden aan om (minstens) na elke 3e scheerbeurt het scheerapparaat te reinigen.
  4. Mocht u last blijven houden van bultjes en een verbrande/ gevoelige huid overweeg dan om van scheerapparaat te veranderen, er zijn speciale scheerapparaten voor mensen met een gevoelige huid (CoolTec serie, Philips 7000 serie S7780 64).
  5. Wanneer u  voor het scheren de huid “bepoederd” met baby of talk poeder zal de wrijving met het scheerapparaat aanzienlijk verbeteren. Dit zorgt voor een meer gladde scheerbeurt. (raadzaam voor gebruikers met een gevoelige huid)